Vragen en antwoorden – ontwerp

Hoe ver kunnen kruislaaghoutpanelen overspannen?

Kruislaaghout is een flexibel en lichtgewicht bouwsysteem dat grote overspanningen in vloer- of dakconstructie mogelijk maakt. Kruislaaghout-systemen kunnen over het algemeen de overspanningen bereiken die typisch zijn voor appartementen- en commerciële gebouwen. De maximale afmetingen bedragen 18,5 x 3,5 x 0,5 m.

Kan kruislaaghout om architectonische redenen worden blootgesteld?

Kruislaaghout dient in eerste instantie voor de constructie en gaat dus schuil achter een gevelbekleding. Bij blootstelling aan de buitenlucht (als bijvoorbeeld overstek) is bescherming tegen vocht en uv-straling nodig.

Hoe wordt condensatie opgelost in een kruislaaghoutengebouw?

Op dezelfde manier als een conventioneel gebouw door geschikte vochtbarrières en isolatie.

Als een deel van een kruislaaghout gebouw beschadigd raakt door brand, betekent dit dan dat het hele gebouw moet worden gesloopt?

Kruislaaghouten gebouwen zijn ontworpen met een hoge constructieve sterkte. Bij brandschade storten ze dus niet in. Individuele panelen kunnen indien nodig gemakkelijk worden gerepareerd en/of vervangen.

Hoe presteert een kruislaaghoutgebouw onder aardbevingsbelastingen?

Kruislaaghout heeft een hoge sterkte/gewichtsverhouding die uitstekend past bij een seismisch ontwerp. Een goed ontworpen houten gebouw presteert veel beter dan een betonnen gebouw bij een aardbeving. Een constructie van kruislaaghout is veilig en – belangrijker nog – relatief eenvoudig en snel te herstellen na een aardbeving, wat een enorm voordeel is voor gebouweigenaren. De prestaties zijn wel afhankelijk van goede verbindingen.